גיל ההתבגרות במשפחה: איך להתמודד עם מריבות בין אחים?

"אימא הוא הרביץ לי!!!", אבא, הוא גנב לי!", "הצילו, הוא חונק אותי!" מריבות בין אחים יכולות להגיע למחזות הזויים ואפילו אלימים מאד. אתם כהורים שתמיד חלמתם לגדל משפחה לתפארת, מוצאים את עצמכם מתמודדים עם לא מעט עם ריבים בין הילדים, בעוד שלעתים המריבות אינן פוסקות ואף מובילות לחוסר אונים. החדשות הטובות הן שמומחים מסבירים כי מחלוקות בין אחים הן שכיחות ונורמליות ואפילו מאפשרות למידת התנהגות נכונה והכרת דרכים לפתרון קונפליקטים. אבל מה עושים בינתיים, כשהבית הפך לשדה קרב? הנה מספר טיפים טובים:

נסו להבין מה הילדים מרגישים

רבים ההורים שלוקחים את תפקיד השוטר והשופט במריבות בין אחים, וטבעי שכך, כי אתם רק רוצים להשליט סדר בבית. עם זאת בזמן שאתם מנסים לגשר בין האחים או לעשות סדר, חשוב דווקא לפנות לחלק הרגשי בילדים. הבינו מה מניע כל ילד להתנהגות שלו ונסו לקיים דיון רגוע. אל תטיחו האשמות ואל תתנו תנאים והתניות, כמו לדוגמה: עדיפות למי שהמשחק שלו, או למי שביקש ראשון גלידה. חשוב לפני הכול להבין מהיכן נובע הקונפליקט תוך סידור התחושות/ המחשבות והפעולות. תוקפנות מצידכם תגרום לילדים להתבצר בעמדתם – לכן חשוב לנסות להבהיר את הדברים מבחינת הרגש. כך הילד יוכל לפרוק את מה שמתסכל אותו.

ההתבגרות במשפחה איך להתמודד עם מריבות בין אחים

נסו לחשוב על פתרונות ראויים

הסיבות עליהן אחים רבים יכולות להיות שונות ומגוונות. יש את מי שרוצה להיות ראשון במשחק הטלוויזיה ויש את מי שכועס על האח או האחות שנכנסו אליהם לחדר בלי לשאול. בכול מקרה חשוב שיוצבו גבולות בין אחים כמו גם פתרונות. לדוגמה: בריב על שימוש בטאבלט או באקס בוקס, הקציבו זמן שווה עבור כל אחד מהילדים. הציבו גבולות פרטיות בין החדרים. לדוגמה: מי שרוצה להיכנס לחדר של השני חייב לדפוק/לבקש רשות. הצבת גבולות ופתרונות נגישים יעזרו לתווך בין ילדים.

מטלות

אחת הסיבות העיקריות לריבים בין ילדים היא הצורך לבצע מטלות. ילדים תמיד יחושו מול אחיהם כי הם מקופחים, וכי כל הנטל נמצא עליהם (למרות שבסך הכול מדובר בסידור 3 זוגות גרביים בארון). כדי לפתור את המצב הכינו רשימת מטלות מיוחדת שתתואם לילדים שתעבור ביניהם ברוטציה הוגנת. בכך בכול יום יהיו הילדים אחראיים על תפקיד אחר באופן שווה בשווה. לעתים נקיטת פעולות לסידור הדברים תעזור להשכין שלום בין אחים.

קיימו ישיבות משפחתיות

בחרו יום בשבוע שבו אתם פנויים ורגועים. ביום זה קיימו ישיבה של חצי שעה עד שעה בה כל אחד יאמר את שעל ליבו. הכינו פרוטוקול ישיבה והבטיחו לחזור עם פתרונות לסיטואציות שמדליקות את הריבים. בכך הילדים ידעו כי יש אוזן קשבת ויד מושטת עבור כל בעיה. באמצעות תרגול הדברים והתמדה: הרוגע יחזור אל כתלי הבית ואל המשפחה.