האם הרב רפי פרץ ישנה את עולם החינוך?

 

שר החינוך הטרי של ישראל היה חניך בתנועת הנוער עזרא. הכיתה ממנה יצא מכונה "כיתת האלופים" לאחר שזו ניפקה שלושה אלופים לצהל: אלעזר שטרן, יאיר נוה וישי בר. הרב פרץ שירת כטייס מסוקים בחיל האוויר והשתחרר בדרגת רב-סרן. בשנת 1992 הקים את המכינה הקדם-צבאית "עצם" ביישוב עצמונה שבגוש קטיף, משם פעלה עד להתנתקות. משם עברה ליתד שבנגב המערבי וב-2011 עברה לנווה השוכן בחולות חלוצה.

 

תופס כותרות

עם כניסתו לתפקיד תפס הרב רפי פרץ כותרות. בריאיון שערך שר החינוך בחדשות 12 עם דנה ויס, נשאל הרב על ידי המראיינת בנוגע לעמדתו על טיפולי המרה לחד מיניים. הוא ענה תשובה כנה: "אני חושב שאפשר, יש לי היכרות עמוקה מאוד בנושא החינוך, וגם עשיתי את זה". ההתבטאות סוקרה בהרחבה כולל כל העדכונים בחדשות כיפה.

 

במדינות רבות הטיפולים הללו נחשבים כלא-אתיים ובחלקן הם כלל לא חוקיים. גם בישראל משרד הבריאות הזהיר בשנת 2014 את הציבור מפני טיפולי המרה. מעניינת במיוחד הייתה תגובתו של שר החינוך הקודם נפתלי בנט, שגם הוא מגיע מהצד הימני-דתי אך נמצא בצד המתון הלכתית. בנט צייץ בטוויטר: "החברה הישראלית מורכבת מגוונים שונים, אף אחד לא צריך להמיר אף אחד אחר. אנחנו מקבלים כל אדם כפי שהוא. הדברים שנאמרו אינם מייצגים את מרבית הציבור הדתי לאומי שמסתייג מהמלחמה האובססיבית בלהט״בים". גם ראש הממשלה הסתייג מהדברים, לצד רבים אחרים מכל קצוות הקשת הפוליטית.

 

לאחר שעורר סערה וזכה לעצומות הקוראות לפיטוריו, הרב פרץ פרסם התנצלות: "מעולם לא הפניתי כתף קרה או הצעתי לעשות טיפולי המרה, להם אני מתנגד נמרצות. פנו אליי לא פעם בנושא הנטייה המינית ותמיד הקשבתי ברוב קשב למצוקה שהועלתה בפניי, ולפעמים הצעתי התייעצויות עם אנשי מקצוע.. אני מבין שמדובר בטיפול פולשני שאינו תואם את נפש האדם, מסב למטופלים בו יותר סבל מהקלה ומגיע אף עד כדי סכנת חיים מאובדנות שניתן למנוע".

 

"זכותם של בעלי נטייה חד מינית לפנות ולמצוא אוזן קשבת ועזרה אצל הגורמים המקצועיים בדרך מכבדת ואוהבת, ולכך כיוונתי בריאיון. מערכת החינוך בראשותי תעמיד בראש סדר העדיפות שלה את החינוך המכיל, לכל ילדי החברה הישראלית, על כל מגזריה, גווניה, קהילותיה ואמונותיה".

האם הרב רפי פרץ יצליח לשנות את מערכת החינוך?

 

יצליח להטביע חותם?

בעוד שקבוצה אחת של הורים חתמה על עצומה הקוראת לו להתפטר עוד לפני פתיחת שנת הלימודים, פרסמה קבוצת הורים אחרת מכתב בו ההורים תוקפים את ארגוני הלהט"ב: "לא היינו רוצים לגדל ילדים במערכת חינוך בה השר לא מעז לפעול לחיזוק ערכי המשפחה".

 

אז האם אחרי כל הסערות וההיכרות עם עמדותיו השמרניות של שר החינוך הוא יצליח לעורר שינויים במערכת החינוך? האם הוא יצליח להיות שר החינוך של כולם, המעמיד בראש סדר העדיפויות את החינוך המכיל לכל הילדים, על כל המגזרים, הקהילות והאמונות, כפי שהבטיח בהתנצלותו?

 

לזכותו ייאמר שבשלב הראשון אין לו הרבה סמכויות, מכיוון שהוא שר חינוך בממשלת מעבר. לאחר המועד השני של הבחירות ייתכן שיהיו שיקולים קואליציוניים שונים, שהבטחות יופרו, שתיק החינוך יינתן למישהו אחר. אך גם יכול להיות שהוא יישאר בתפקידו ויכהן כמו קודמו בתפקיד קדנציה כמעט מלאה. אף שר לא יכול למצוא חן בעיני כל ההורים, ומעניין יהיה לראות איזה איש חינוך הוא יהיה. יש לזכור שזו לא הבעיה היחידה במערכת החינוך וילדים סובלים מנושאים נוספים שדורשים טיפול, כמו גם מערכת החינוך כולה.