עולם הרוח היהודי כולל בתוכו הרבה מאד סיפורים, מדרשי אגדה, הלכות ואירועים היסטוריים חשובים שהופכים אותו למיוחד כל כך. מעבר לכך, אין ספק שחלק חשוב בסיפור של כולנו הוא אותם אישים ודמויות חשובות מההיסטוריה הרחוקה והקרובה שהם בבחינת אבני בניין חשובות במה שקרוי העם היהודי. וכשמדברים על דמויות כאלו, כמובן שחשוב לגעת בשמות של אישים גדולים כמו הרמב"ם, רש"י, הראשון לציון ועוד רבים וטובים, ובכל זאת – הסיפור איננו שלם מבלי שמזכירים את הדמויות החשובות של דורנו, כאלו שהשפיעו על אלפים בארץ ובעולם ושהשפעתם מורגשת עד לימינו אנו. אין ספק שאחת הדמויות המרכזיות הללו היא הרב עובדיה יוסף ועל כן אנו רוצים לדבר בקצרה על ההיסטוריה שלו ועל התרומה הענקית שלו לעולם הרוח היהודי.
חייו של הרב על קצה המזלג
הרב עובדיה יוסף נולד ב-1920 בבגדד והוא בנם של יעקב וג'ורג'יה. הוא עלה עם משפחתו בגיל צעיר לישראל והם התיישבו בשכונת בית ישראל בירושלים. מצבה הכלכלי של המשפחה היה דחוק למדי, וכך הצטרף לעבודה במכולת שניהל אביו כבר בגיל צעיר. כבר מנעוריו סומן הרב עובדיה יוסף כעילוי וכישרון גדול בכל הקשור בלימוד תורה בעקבות הלהט והתשוקה הגדולה שלו ללמידה, אותם מימש בתלמוד התורה בני ציון שבשכונת הבוכרים בירושלים. ספרי הרב עובדיה יוסף עוסקים במגוון רחב של נושאים (ונדבר עליהם בהרחבה עוד בהמשך), אך מעניין לדעת שאת יצירתו הספרותית הראשונה כתב כבר בגיל תשע עם הערות לספר הידוע ראשית חכמה. לפני שנצלול לעומק כתביו, מן הראוי לומר כמה מילים על פועלו בחייו הבוגרים.
דרכו המקצועית
בשנת 1940 בעודו בגיל 20, הוסמך הרב עובדיה יוסף לדיינות ושימש כדיין בבית הדין של העדה הספרדית בירושלים. כבר אז החל לגבש את תפיסתו ההלכתית ונהג להשיב על שאלות שהופנו אליו מחוגי הרבנות והדיינות הספרדית בארץ ובגולה. בשנת 1947 עבר להתגורר במצרים בשליחות הרב עוזיאל במטרה לחזק את הקהילה היהודית המקומית. כאשר שב לישראל, לא הצליח להתקבל לכולל של ישיבת פורת יוסף והחל להתפרנס מלימוד בתלמוד תורה. בשנים הללו הוא נודע בפסיקותיו הנועזות שהלכו לא פעם נגד דעותיהם של מקובלים וגדולים ומכרים, אך זכו לתהודה והסכמה נרחבת בקרב הציבור הכללי.
בשנות החמישים והשישים הוא כיהן כרב הראשי לתל אביב ובשנת 1972 כבר נבחר לתפקיד הרב הראשי לישראל ולתפקיד הראשון לציון. עם הקמתה של מפלגת ש"ס שעשתה היסטוריה בזמנה, הוא נבחר לשמש כמנהיגה הרוחני, תפקיד בו כיהן עד יום מותו. הוא אהב מאד את הפעילות הדרשנית ונהג לשאת דרשות באופן קבוע על מגוון במות, כאשר דברים מקבלים ביטוי משמעותי בכלי התקשורת בארץ.
הספרים של הרב עובדיה יוסף
כאמור, הרב עובדיה יוסף הותיר אחריו עשרות ספרים וכתבים שונים הנחשבים עד היום לטקסטים חשובים במיוחד בעולם ההלכה היהודי. הנה כמה דוגמאות לספרים שכתב:
- טהרת הבית: שלושה כרכים על הלכות נידה וטבילה.
- שאלות ותשובות חזון עובדיה: קובץ שאלות ותשובות הקשורות להלכות לילה הסדר ונוגעות ביסודות הלכתיים רבים.
- משא עובדיה: ספר מרתק המכיל את נאומיו של הרב במשלך 45 שנים בכנסים שונים במוסד הרב קוק.
- משנת יוסף: תמצית השיעורים של הרב כפי שניתנו בבית הכנסת היזדים בשנת תש"ס-תשס"ד.
לסיכום – אין ספק כי מדובר באחת הדמויות החשובות ביותר בעולם היהודי בתקופתנו וזהו בהחלט אדם שמעניין לדעת עליו עוד ולהיחשף לכתבים שהשאיר אחריו.