זה לא סוד שלוח השנה העברי גדוש בחגים, מועדים ותעניות, אבל האם אנחנו בהכרח תמיד יודעים מה עומד מאחורי המועדים הללו? ספירת העומר היא מצווה המקשרת בין שני חגים מרכזיים ביהדות, פסח ושבועות, על ידי ספירת הימים והשבועות בין שני החגים. מה משמעות המצווה, מדוע מחברים בין שני החגים ומה הקשר בין הספירה לבין אדמת ארץ ישראל? הינה כל מה שאתם צריכים לדעת על ספירת העומר.
מהי ספירת העומר?
בימים שבין חג הפסח לבין חג השבועות, אנחנו מצווים לקיים את אחת ממצוות ה'עשה' – ספירת העומר. המצווה היא ספירה של 49 ימים, החל ממוצאי החג הראשון של חג הפסח ועד חג השבועות, שהם בסך הכול שבעה שבועות. בתום שבעת השבועות חל חג השבועות, אשר מסמל את סוף ספירת העומר ואת מתן התורה. כמו כן, ריבוי החגים והמועדים במסורת היהודית מוביל לכך שישנן גם הרבה פסיקות הלכתיות שכדאי להכיר, במיוחד אם אתם יהודים מאמינים. אם אתם שואלים את עצמכם איך ראוי לספור את העומר, באתר משיב כהלכה תוכלו למצוא את כל דיני הספירה ואף דינים נוספים הקשורים בכלל תחומי החיים והמועדים היהודיים.
מה מקור המצווה?
מקור מצוות הספירה הוא בשני ספרים בתורה, כשהראשון הוא ספר ויקרא, פרק כ"ג: ”וּסְפַרְתֶּם לָכֶם מִמָּחֳרַת הַשַּׁבָּת, מִיּוֹם הֲבִיאֲכֶם אֶת עֹמֶר הַתְּנוּפָה – שֶׁבַע שַׁבָּתוֹת תְּמִימֹת תִּהְיֶינָה. עַד מִמָּחֳרַת הַשַּׁבָּת הַשְּׁבִיעִת תִּסְפְּרוּ חֲמִשִּׁים יוֹם, וְהִקְרַבְתֶּם מִנְחָה חֲדָשָׁה לַה'.“. המקור השני הוא מספר דברים, בו כתוב בפרק ט"ז: ”שִׁבְעָה שָׁבֻעֹת, תִּסְפָּר-לָךְ: מֵהָחֵל חֶרְמֵשׁ בַּקָּמָה, תָּחֵל לִסְפֹּר שִׁבְעָה שָׁבֻעוֹת. וְעָשִׂיתָ חַג שָׁבֻעוֹת לַה' אֱלֹהֶיךָ, מִסַּת נִדְבַת יָדְךָ אֲשֶׁר תִּתֵּן, כַּאֲשֶׁר יְבָרֶכְךָ ה' אֱלֹהֶיךָ.“ מפסוקים אלה למדו חז"ל שחובתו של כל יהודי לספור את הימים החל מיום מנחת העומר שהקריבו בבית המקדש (ט"ז בניסן) ועד לחג השבועות. נוסף לכך, בפסוקים נכתב במפורש כי יש למנות בספירה לא רק את הימים, אלא גם את השבועות החולפים.
מה הקשר בין חג השבועות לחג הפסח?
בעוד חג הפסח מסמל את היציאה מעבדות לחירות, חג השבועות מסמל את מתן התורה. כשבני ישראל יצאו ממצרים, הם יצאו לחירות, אך כדי להגיע לחירות אמיתית גם בנפש, הם נדרשו לקבל על עצמם את התורה. מתן התורה במעמד הר סיני התרחש כשבעה שבועות לאחר יציאתם של בני ישראל ממצרים. לכן, לחג השבועות אין תאריך רשמי כמו לשאר חגי ישראל, ומועדו נקבע על פי ספירת העומר, שבעה שבועות ממוצאי יום חג הפסח הראשון. על כן, קרוי חג השבועות "שבועות".
מה הקשר בין ספירת העומר לבין אדמת הארץ?
כאמור, קבלת מלכות ה' ותורתו היא התכלית שלשמה יצאו בני ישראל ממצרים, ולכן יציאת מצרים מסמלת את תחילת הספירה. ספירת הימים היא דרך להראות כמה רבה הייתה הציפייה של העם לקראת מתן התורה. כמו כן, ספירת העומר מוצגת בתורה כתהליך המשקף את ציפיית העם לאכול לחם חיטה טרי מתבואת ארץ ישראל. בעקבות זאת, התורה מעלה משמעות נוספת לספירת העומר, והיא קידוש החקלאות ועבודת האדמה בארץ ישראל.
אילו מנהגים נהוגים בזמן ספירת העומר?
בין פסח לחג השבועות נוהגים היהודים לקיים מנהגי אבלות. לכן, בזמן ספירת העומר נוהגים יהודים רבים שלא להתגלח ולהסתפר, לא לקיים טקס נישואין ולא לשמוע שירים ולרקוד. מנהג ישראל נוסף הוא לקרוא משניות של פרקי אבות בשבתות שבתוך הספירה.
סיכום
לסיכום, ספירת העומר מייצגת את הקשר בין היציאה מעבדות בארץ מצרים לחירות, לבין מעמד הר סיני, בו ניתנה התורה וארץ ישראל לעם היהודי. לפיכך, הספירה היא לא רק ספירה חיצונית אלא גם תהליך רוחני של ציפייה לקראת מתן התורה והוקרה על תבואת הארץ.